cimkep
cimkep
main picture title

Bejelentett támadó webhely! Mit tegyek?


Egyre gyakoribb jelenség az interneten, amikor a “Bejelentett támadó webhely” feliratba ütközünk. Ezen bejegyzéseben a megelőzésről és a már kialakult probléma elhárításáról lesz szó.

UPDATE: A cikk bármilyen (FTP-ről) fertőzött weboldalhoz segítséget nyújt, ne tévesszen meg senkit a cím. Nem feltétlen szerepel egy oldalon a “Bejelentett támadó webhely” címke, lehet, hogy mi vesszük észre a fertőzést, vagy a víruskereső/tűzfal jelez számunkra. Ebben az esetben is az alábbi megoldások javasoltak.

Miről is van szó?

Az ilyen jellegű támadások esetén nem a honlapot futtató szerver fertőződik meg, hanem a weboldalhoz hozzáféréssel rendelkező felhasználó számítógépe.Mivel az FTP kódolatlan csatornán kommunikál, ezért bejelentkezés közben az ügyfélgépen lévő vírus naplózza a bejelentkezési azonosítót és jelszót, majd ezt elküldi egy ismeretlen helyre, vagy már eleve ellopja a merevlemezre lementett kódolatlan formában tárolt jelszót. Pár nappal ezután általában megtörténik a tárhely feltörése (a már említett módon megszerzett jelszó birtokában), külföldi (többnyire orosz, brazil, japán) szerverekről módosítják a weboldal (általában) index.php/.html, main.*, default.*, auth.* és további fájljait 2-3 könyvtár mélységig (általában a kód után közvetlenül, vagy a része elé kerül be a káros kód, dekódolt JavaScript, vagy egyéb HTML kódok, pl. 0px-es iframe, stb. képében). Érdemes mégegyszer tisztázni, hogy a weblap módosítását nem a fertőzött ügyfél-számítógép végzi, hanem mindig egy harmadik (általában külföldi) szerver.

Mivel a jelszavunk kikerül és egy idő után tőlünk függetlenül történik a saját tárhelyünk (vissza)fertőzése, ezért az alább javasolt pontok mindegyikét érdemes betartani.

Megelőzés:

* Először is válasszunk megbízható tárhelyszolgáltatót, olyat, amely kellő védelmet nyújt honlapjaink számára
* Az FTP jelszavainkat lehetőleg ne tároljuk le az FTP programban, a Total Commanderben pedig különösképp óvakodjunk ettől a lehetőségtől (az egyik legismertebb FTP program, ezért a legtöbb vírus erre “szakosodik”)
* Ha lehetőségünk van rá, használjunk SSH, vagy SFTP protokollt az FTP bejelentkezéshez. (FTP és Telnet pedig kerülendő.)
* Jelszavunk kellően bonyolult és máshol ne használt legyen
* Használjunk jogtiszta és naprakész víruskereső és tűzfalvédelmi megoldást
* Az FTP gyökerébe helyezzünk el egy .ftpaccess fájlt (Figyelem! Előtte kérdezzük meg tárhelyszolgáltatónkat, hogy engedélyezi-e, nem-e magunkat is kizárjuk ezzel!), a következő tartalommal (természetesen csak akkor, ha Magyarországról csatlakozunk):

Allow From .hu
DenyAll

Ez annyit tesz, hogy az FTP kapcsolatra csak magyarországi IP címmel rendelkező szerverről enged hozzáférést. A legtöbb fertőzést ez a fájl megoldja (mivel a feltörés külföldi gépekről érkezik), de ez csak tüneti kezelés!
* Mindig végezzünk biztonsági mentéseket a fájljainkról!
* Hozzuk létre legalább az abuse@sajatdomain.hu és a webmaster@sajatdomain.hu e-mail címeket, hiszen ide a Google értesítést fog küldeni a problémáról.

Ha már megtörtént a baj:

* A megelőzésnél írt lépéseket is olvassuk át és végezzük el, hiszen hiába szüntetjük meg a saját gépünkön a fertőzést, attól még a távoli gépről ugyanúgy fennáll a visszafertőzés esélye
* Lehetőleg ne látogassuk böngészőből a saját weboldalunk, mert a benne lévő kártékony kód újra és újra fertőzi saját számítógépünket
* Végezzünk gépünkön szakemberrel vírusirtást
* Változtassuk meg az FTP hozzáférési azonosítóinkat
* Helyezzük fel a már említett .ftpaccess fájlt a szerverre (ha ilyet nem enged létrehozni a szolgáltató szervere, akkor eleve érdemes feltenni a kérdést: “biztos, hogy jó szolgáltató választottam?”)
* Töröljük a tárhely tartalmát, majd másoljuk fel a fertőzés mentes fájlokat a tárhelyre
* Érdemes egy szöveges szerkesztőben, forráskód szinten ellenőrizni, hogy a számítógépen tárolt állományok nem-e szintén megfertőződtek (keressünk 0px-es iframe-ket, img tegeket, kódolt szövegrészeket, idegen URL-eket, általunk nem használt változókat, stb)
* Ha bizonytalanok vagyunk, javasolt lehet szakemberrel a html, php, … stb fájlainkat is átnézetni, hogy tartalmaznak-e nem odaillő, ártalmas kódokat

Ha az itt leírtak nem oldják meg a problémát, akkor további segítséget a Webpozitív Blogján olvashatnak LINK.